De Breast Clinic van het Albert Schweitzer ziekenhuis is op 6 juni in Arnhem de trotse winnaar geworden van de Zinnige Zorg Award 2017, de prijs die zorgverzekeraar VGZ toekent aan patiëntvriendelijke zorgvernieuwingen die ook nog eens minder geld kosten.

Niet alleen was de Breast Clinic met 23,3 procent van de online stemmen veruit favoriet bij het publiek. Ook de jury vindt het ‘Dordtse model’ voor borstkankerdiagnostiek de beste zorgvernieuwing van de tien genomineerde inzendingen uit het hele land.

Juryvoorzitter, oud-minister en VGZ-topman Ab Klink: “Doordat jullie in het Albert Schweitzer ziekenhuis een ‘knip’ hebben aangebracht tussen diagnostiek en behandeling van borstkanker, worden patiënten die geen borstkanker hebben niet onnodig het ziekenhuis ingetrokken. Ze weten bovendien veel eerder waar ze aan toe zijn.”

Volgens de jury is deze kostenbesparende innovatie in de toekomst ook uit te breiden naar andere vormen van kanker. Klink prees de moed en het doorzettingsvermogen die nodig zijn om de weerstand te overwinnen die gepaard gaat met deze manier van werken, omdat deze in feite financieel nadelig is voor het ziekenhuis, maar wel gunstig voor patiënten en bovendien zuinig voor de samenleving.

De prijs van 10.000 euro mag worden besteed aan verdere zorgvernieuwing in de Breast Clinic. Wat de afdeling ermee gaat doen, gaat ze nog overdenken, maar vast staat dat het de patiëntenzorg ten goede komt. Het Albert Schweitzer ziekenhuis dankt iedereen die een online stem heeft uitgebracht hartelijk voor het mede mogelijk maken van het succes.