Anesthesioloog en pijnspecialist Eric-Jan van Gorp is dinsdag aan de Radboud Universiteit gepromoveerd op zijn proefschrift Peripheral nerve field stimulation as additional therapy to spinal cord stimulation in the treatment of chronic low back pain due to failed back surgery syndrome
Na een operatie aan de onderrug blijft 5 tot 35 procent van de patiënten pijn houden in de onderrug en/of benen, die noch met medicatie noch met  injectietherapie te behandelen is. Ruggenmergstimulatie is dan de aanbevolen therapie. Deze therapie heeft met name haar effectiviteit bewezen in het verminderen van de pijn in de benen, maar is vaak onvoldoende effectief in het behandelen van rugpijn.
De combinatie van ruggenmergstimulatie en subcutane elektrische stimulatie in de onderrug is in het Albert Schweitzer ziekenhuis reeds sinds 2009 onderzocht. Eerst in een pilotstudie en aansluitend in een multicenter gerandomiseerde studie. In laatstgenoemde studie heeft Eric-Jan aangetoond dat rugpijn bij deze groep patiënten met aanvullende subcutane neurostimulatie effectiever kan worden behandeld dan met ruggenmergstimulatie alleen. Dit geldt zowel voor de korte als lange termijn.
Daarnaast heeft hij in deze studie een significante verbetering van de kwaliteit van leven aangetoond . Ook blijkt het toepassen van subcutane stimulatie in combinatie met ruggenmergstimulatie kosteneffectief  te zijn.