Orthopedisch chirurg Joost Peerbooms is 10 december 2021 aan de Erasmus Universiteit gepromoveerd op zijn proefschrift ‘Platelet-Rich Plasma in Musculoskeletal Disorders’ (‘Trombocytenrijk plasma bij musculoskeletale aandoeningen’). 
In het onderzoek is het gebruik van bloedplaatjesrijk plasma (PRP) bij de behandeling van aandoeningen van het bewegingsapparaat onderzocht. De afgelopen decennia heeft PRP een plek veroverd in de orthopedische chirurgie en de sportgeneeskunde. Tot nu toe waren studies met betrekking tot PRP echter vaak van beperkte kwaliteit.

De conclusie van het onderzoek door Joost is dat een PRP-injectie een beter effect heeft dan een corticosteroïd-injectie bij het gebruik voor tenniselleboog- en hielspoorklachten. Dit bewijst echter niet definitief het positieve effect van PRP-injecties. Er zijn negatieve effecten bekend van injecties met corticosteroïden, waardoor een vooroordeel ontstaat over de effectiviteit van PRP.
Om het ware potentieel van PRP vast te stellen zijn toekomstige studies nodig met met een zuivere controlegroep, een nauwkeuriger beschrijving van het PRP-bereidingsprotocol en een gestandaardiseerd revalidatieprotocol. Die studies moeten ook bijwerkingen, patiënttevredenheid, kosteneffectiviteit en kwaliteit van leven als primaire uitkomsten omvatten.