De vakgroep Longgeneeskunde beoefent het vak in de volle breedte en heeft als belangrijkste speerpunten longoncologie, astma/COPD en slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen.
Het Centrum voor Longkanker werkt nauw samen met de radiotherapeuten van het Erasmus MC, die een dependance hebben op de naastgelegen polikliniek. Bij het multidisciplinair overleg zijn ook longchirurgen uit het Amphia ziekenhuis en longoncologen en longchirurgen uit het Erasmus MC betrokken. Het Centrum voor Longkanker neemt deel aan verschillende (inter)nationale oncologische studies.
Het astma/COPD centrum ziet nieuwe patiënten met astma of COPD in een carrousel met diagnostiek, consult van de longarts en een uitgebreid gesprek met de longverpleegkundige. Er is een samenwerkingsverband met longverpleegkundigen van de thuiszorg die huisbezoeken kunnen afleggen. Er is speciale aandacht voor de mogelijkheden van niet-invasieve beademing bij longfalen. Voor ernstig astma worden biologicals voorgeschreven aan patiënten en is er maandelijks MDO met het expertisecentrum Franciscus Gasthuis & Vlietland. Voor ernstig COPD wordt in regionaal overleg samengewerkt met onder meer het Maasstad ziekenhuis, het Erasmus MC, het Centrum voor Thuisbeademing Rotterdam en Revant revalidatie te Breda.
Het Slaapwaakcentrum werkt samen met KNO-artsen, neurologen en GZ-psychologen. De focus van de longarts ligt hier op diagnostiek en behandeling van slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen zoals obstructief en centraal slaapapneu. Er is een volledig ingericht klinisch slaaplaboratorium, maar de slaaponderzoeken worden waar mogelijk in de thuissituatie uitgevoerd.