Geestelijke verzorging

De geestelijk verzorger is er in de eerste plaats om een luisterend oor te bieden aan de patiënt.

Opgenomen in het ziekenhuis wordt de mens geconfronteerd met allerlei vragen rondom het leven en dood. De geestelijk verzorgers spreken hier met de patiënt over. Vragen rondom wel of niet doorbehandelen of euthanasie zijn vragen die regelmatig bij de geestelijk verzorger komen, maar ook als het de patiënt teveel wordt, kan een luisterend oor uitkomst bieden.
Alle afdelingen kunnen een bezoek van een geestelijk verzorger via Hix aanvragen. Binnen het takenpakket van de geestelijk verzorger valt ook het houden van een Moreel Beraad op de afdeling. Een Moreel Beraad kun je aanvragen via het secretariaat van de commissie Ethiek: *Commissie Ethiek.

In het Albert Schweitzer ziekenhuis kunnen patiënten om euthanasie vragen. Wanneer dat gebeurt wordt volgens protocol de Geestelijke Verzorging ingeschakeld. Zij hebben zich gespecialiseerd in vragen rond het levenseinde en kennen de ins- en outs rond euthanasie. Als euthanasieconsulent – uniek in het ASZ- bezoeken zij de patiënt om allereerst diens vraag te verhelderen. Zij geven voorlichting en wanneer het daadwerkelijk tot een euthanasieprocedure komt begeleiden zij in het ziekenhuis het proces. Daarbij hebben zij nauw contact met de arts, verpleegkundigen, patiënt en diens familie zodat er ruimte gemaakt wordt voor een afgewogen en gedragen beslissing en een goed verloop van de uitvoering. Na afloop van de euthanasie dragen Geestelijk Verzorgers bij aan de nazorg van alle betrokkenen.

Martie Ottens is aanwezig op dinsdag, woensdag en vrijdag en bereikbaar op 078-6542835 (m.ottens@asz.nl).

 

 

Leden

ds. M. (Martie) Ottens

ds. M. (Martie) Ottens

Geestelijke verzorging, euthanasieconsulent

Vacatures

Beeldmateriaal

of login met gebruikersnaam