Intensive Care

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een level drie intensive care op twee afdelingen met gezamenlijk 16 bedden.

Wij behandelen alle categorieën medische en chirurgische patiënten. Enkel kinderen jonger dan 15 jaar en patiënten met neurochirurgische pathologie kunnen bij ons niet terecht. We werken collegiaal nauw samen met de intensivecare van het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem en voelen ons thuis binnen de regio Rijnmond.

Hoe werken wij

Op de afdeling werken assistenten in opleiding voor interne geneeskunde, heelkunde of SEH geneeskunde die hun stage bij ons komen doen. Daarnaast werken er altijd een aantal ANIOS. We zijn er trots op dat deze ANIOS daarna vaak een opleidingsplek bemachtigen. Op de Intensive Care afdeling worden patiënten opgenomen die ernstig ziek en vaak circulatoir of respiratoir instabiel zijn. De opname criteria zijn nogal streng omdat het aantal bedden dat wij hebben beperkt is, maar ook omdat lang niet alle zieke patiënten baat hebben bij opname op een ICU afdeling. Patiënten die niet ziek genoeg zijn kunnen beter op de verpleegafdeling blijven, omdat behandeling op de ICU belastend en onrustig is.

Te zieke patiënten waarvan de kans klein is dat zij nog kunnen herstellen of patiënten met een heel beperkte levensverwachting horen ook niet op een ICU thuis. Om het beperkte aantal IC bedden eerlijk en verstandig te verdelen is een richtlijn voor opname en ontslagbeleid geschreven. Alle patiënten die op de IC hebben gelegen worden de dag na hun ontslag vanaf de IC bezocht door een ic-verpleegkundige. In principe is het een eenmalig bezoek, maar dit kan worden uitgebreid als de ic-verpleegkundige of de afdelingsverpleegkundige dat zinvol acht. Voor patiënten die langer op de IC behandeld zijn geweest is er een nazorg polikliniek.

Spoed-interventie-team

Vanuit de intensive care draait het ASz met een Spoed-interventie-team (SIT). Een SIT- team is een mobiel IC- team, bestaande uit een ic-verpleegkundige en een intensivist die op verzoek naar een patiënt op de verpleegafdeling gaat wanneer die vitaal bedreigd wordt. De intensivisten maar ook verschillende ic-verpleegkundigen hebben organisatorische en bestuurlijke taken in talloze commissies en werkgroepen.

Vanuit deze werkgroepen wordt de dagelijkse gang van zaken op de afdeling geregeld, maar ook aan zaken als kwaliteit en ethiek wordt aandacht gegeven. Sommige van deze taken beperken zich tot de IC, andere zijn van belang voor het ASz in het algemeen. Natuurlijk is de afdeling aangesloten bij de stichting NICE. Sinds 2014 worden de kerngegevens en de prestaties van de afdeling online gedeeld. Voor meer informatie kijk op Stichting Nice.

Leden

M. (Michael) Frank

M. (Michael) Frank

Anesthesioloog-intensivist, medisch manager intensive care

BIG: 19046887301

S.H.M. (Stefaan) Hendriks

S.H.M. (Stefaan) Hendriks

Anesthesioloog-intensivist

BIG: 19066471601

J.J. (Joris) Arends

J.J. (Joris) Arends

Internist-intensivist, acute geneeskunde

BIG: 89059687801

K.L. (Ralph) So

K.L. (Ralph) So

Anesthesioloog-intensivist, medisch manager KV&I

BIG: 89032542901

W.M.J. (Willemien) Pelt

W.M.J. (Willemien) Pelt

Internist-intensivist

BIG: 49917941901

Dordwijk

P.E. (Nicole) Deetman

P.E. (Nicole) Deetman

Internist-intensivist

BIG: 89919779301

Dordwijk

Publicaties

01nov

Case report: “an unexpected origin of coma in a young adult”.

01okt

Some Patients Are More Equal Than Others: Variation in Ventilator Settings for Coronavirus Disease 2019 Acute Respiratory Distress Syndrome.

01okt

Rapid evaluation of Coronavirus Illness Severity (RECOILS) in intensive care: Development and validation of a prognostic tool for in-hospital mortality.

01sep

Perioperative goal-directed therapy in high-risk abdominal surgery. A multicenter randomized controlled superiority trial.

01aug

The Dutch Data Warehouse, a multicenter and full-admission electronic health records database for critically ill COVID-19 patients.

01jun

Risk factors for adverse outcomes during mechanical ventilation of 1152 COVID-19 patients: a multicenter machine learning study with highly granular data from the Dutch Data Warehouse.

01mrt

The Effects of Low Pressure Domiciliary Non-Invasive Ventilation on Clinical Outcomes in Patients with Severe COPD Regardless Having Hypercapnia.

01jan

Effects of High Flow Nasal Cannula (HFNC) on Hospital Admissions and Health-Related Quality of Life (HRQoL) Measures in Severe COPD Patients.

01jan

Endotracheal tube obstruction in patients diagnosed with COVID-19.

01dec

Clinically relevant potential drug-drug interactions in intensive care patients: A large retrospective observational multicenter study.

01nov

Severe metabolic acidosis and respiratory distress due to acute starvation in pregnancy: a case report.

01sep

Efficacy of halopeRIdol to decrease the burden of Delirium In adult Critically ill patiEnts (EuRIDICE): study protocol for a prospective randomised multi-centre double-blind placebo-controlled clinical trial in the Netherlands.

01sep

Prospective multicentre multifaceted before-after implementation study of ICU delirium guidelines: a process evaluation.

Beeldmateriaal

of login met gebruikersnaam